Om ADHD-frue

#LivetErBestUte: Min strihårede vorsteh og bestevenn, Tareskogen Tussler og jeg på sjusjøen 31.12.2017.

Jeg er 48 år, utdannet sosialantropolog og journalist , og jobber nå frilans og som vikartrener i IL ROS svømmegruppe i Røyken, der jeg selv er aktiv mastersvømmer.

Jeg har siden jeg var liten vært lidenskapelig opptatt av å reise og oppleve nye steder, og har besøkt 103 land. Mer om dette kan du lese om på linnsreise.no.

Menneskers adferd og måte å organisere seg på i forhold til samfunn og individ på tvers av kulturer, har alltid fascinert meg. Etter å ha bodd i en stråhytte på Madagaskar alene som ung , reist nesten halve kloden rundt alene eller med venner og familie, har det overrasket meg hvor likt man ofte tenker og resonnerer, til tross for store matrielle og kulturelle forskjeller. Som norskadoptert på begynnelsen av 70-tallet har jeg også fulgt aktivt og passivt med i diskusjoner rundt betydningen av det biologiske versus det sosiale og sosiolgiske. Som barn hadde jeg tydelige trekk av Tourettes og tvangstanker, noe jeg imidlertid ikke har forstått før jeg ble voksen og leste om dette. En del av disse trekkene er nå borte, men noe må jeg nok leve med hele livet.

Jeg fikk diagnosen ADHD som 39-åring, etter selv å ha tatt initiativ til utredning. Dette har bydd på både nedturer og oppturer, men flere av  bekymringene kunne nok både jeg og mine nærmeste  vært spart for hvis jeg hadde hatt mer kunnskap om dette og kjent meg selv bedre på et tidligere tisdpunkt. Men det er sjelden for sent, og når man  lærer å kjenne seg selv og sine svakheter og styrker,  kan også ADHD-trekkene brukes  som de ressursene de på mange måter er. I dag sees både ADHD, høysensitivitet, autisme, Asbergers syndrom og lignende tilstander på som en potensiell ekstra ressurs innen mange yrker. Det gjelder å lære mest mulig om egen tilstand  for å utnytte styrken, og unngå de potensielle negative trekkene som følger med.

ADHD-frue het tidligere Skorpionbloggen, oppkalt etter mitt stjernetegn. Jeg synes ADHD-frue passer bedre i forhold til fokuset i denne bloggen, da det mesteparten i denne bloggen  omhandler erfaringer  og tanker rundt det som gjør oss til  de personene  vi er blitt, med  sterke og svake sider. For min del innebærer det å leve som voksen dame med ADHD.

Linn og Linux juli 2016

Min forrige SV, Guldbringens Linux, 2004-2016, på Jomfruland  juli 2016.